Places

Kovachevitsa

За съществуването на Ковачевица разбрах по много случаен начин. Преди има-няма 5 години гледах снимки от сватбата на Ники Илиев и Саня Борисова (couple goals by they way!) и реших, че аз на това място ще отида някой ден!

После се започна с едно отлагане и мрънкане на приятели колко искам да отида. И така, най-милите колеги на света ми подариха Родопите за рождения ден.:)

Още с влизането в Лещен (за него ще има разказ скоро) осъзнах, че е много по-красиво отколкото съм предполагала. Смятайте, че бях тръгнала с голямата кошница очаквания и те бяха надминати с първите няколко крачки.

Първото, което забелязваш е как старите каменни къщи са прегърнали необятните планини. Времето сякаш беше спряло, но по възможно най-хубавия начин. В селото всяка къща носи фамилията на семейството си. Няма къща, която да не е запазила автентичността си. Всичко е от камък и дърво и мирише на едно време.:)

Първият ден обиколихме селото по обяд, минахме през екопътеката, за да стигнем до параклиса, от който се откриваше чудна гледка. След повече от 4 км пеша беше време за традиционни родопски вкусотии и излежаване в хамака с пълен и щастлив стомах.

Освен с природата си, селото ме удиви и с хората си. Всеки, който срещнеш там те поздравява и те спира за кратък разговор.

Вечерта по залез тръгнахме на разходка и пътя ни пресрещна възрастен дядо. Извади от колата си голямо табло пълно с магнити и ни подари два. На единият от тях дори е изобразен коминът на неговата къща. “Нищо не ми дължите, просто удоволствието да подариш…”:)

1 thought on “Kovachevitsa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *