Places

To Rome with (A LOT) of love

Сега ще ви разкажа за една сбъдната мечта. 🙂

От Януари чакам 13-ти Май с ееееей толкова голям трепет. Първата среща с Италия – толкова дълго чакана и мечтана.

Избрахме Рим, защото някак си е логично да започнеш с него. Той е сърцето на Италия.

Вечен, неостаряващ град, от който КИПИ история.

Аз нямах абсолютно никакво съмнение, че ще ми хареса. Единственото ми притеснение беше да не бъдем типичните забързани туристи, които хаотично препускат от една улица в друга, за да разгледат всички забележителности.

За щастие не бяхме от тях. Едно от многото хубави неща на Рим е, че всичко е концентрирано и не губиш време в пътуване от точка А до точка Б. Имаш време да спреш и да усетиш енергията, която носи.

А Рим е зараза. И е толкова лесно да се влюбиш.

В италианцте, в начина, по който живеят, в храната, виното, в архитектурата.

Хора, била съм и в други красиви европейски градове, но никъде не съм виждала такава архитектура!

Бях толкова силно впечатлена от това до каква степен са изпипани скулпторите на фонтаните или пък тези във Ватикана – до най-малкия мускул и вена на тялото им. Величествено!

Имахме щастието да бъдем в квартал, обитаван предимно от италианци. Имах чувството, че можех да седя и да ги наблюдавам с часове. Да се удивлявам на това колко бързо пият кафето си (буквално на две глътки), как четат вестника си, как общуват един с друг, колко много използват ръцете си докато го правят.

В един момент имаш чувството, че всички препускат и никой не спира за нищо, но има и едни моменти, в които за италианеца времето спира. La dolce vita! ♡

Това са най-топлите хора, които можете да си представите. Нямаше нито един съсед, който да ни подмине без да ни поздрави или да ни благодари, че сме му задържали вратата. А когато избереш техния ресторант, италианците не ти предоставят просто обслужване. Искат да ти подарят преживяване. Искат да усетиш храната им с всичките си сетива и да си тръгнеш с искрена усмивка.

Толкова много мога да разказвам, ясно е, че с един пост няма да стане. 🙂

Надявам се гледайки снимките да усетите Рим през моята емоция (и светкавично да си купите билети).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *